Jun 062011
 

Vineri, 10 iunie 2011, va avea loc la Madrid, lansarea celor mai recente 4 titluri publicate de Editura Niram Art: 2 volume de eseuri semnate de scriitori spanioli, un volum eseistic semnat de scriitorul roman stabilit in Spania, Fabianni Belemuski si romanul “Gaura – Apa Vie, Apa Moarta” al  scriitorului Stefan Mitroi, in traducere in limba spaniola. Coperta ii apartine fotografului roman Bogdan Ater si traducerea lui Fabianni Belemuski.

Lansarea editoriala va avea loc la Facultatea de Filosofie a Universitatii Complutense din capitala Spaniei, in prezenta a numerosi studenti, cadre universitare, scriitori si jurnalisti.

“Gaura” este cel de al doilea titlu din literatura romana contemporana care apare, in traducere in limba spaniola, la editura Niram Art, dupa volumul “Securistii au fost extraterestri” al lui Constantin T. Ciubotaru (2010).

 

Stefan Mitroi, recent distins cu Premiul Academiei Romane pentru romanul “Dulce ca pelinul” si cu Premiul Clubului de Romancieri al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti,  s-a nascut in satul Grosu, jud. Teleorman, in anul1956. Si-a inceput cariera literara ca jurnalist si nuvelist (4 volume). Posterior, a publicat poezie (7 volume), carti pentru copii (4 volume), 6 romane si teatru (2 volume). Ultimul sau roman a fost publicat in 2010. Doua dintre romanele sale au aparut in limbile franceza si portugheza.

Romanul “Gaura” va fi prezentat de criticul literar Dan Caragea. Evenimentul se va desfasura in prezenta autorului, Stefan Mitroi. Vor mai interveni: Miguel Angel Galán Segovia, directorul Editurii Niram Art, prof. Débora Ragel Galán, scriitorii Héctor Martínez Sanz, Diego Vadillo Lopez si ziarista Wendy Jaclyn Moriel Maldonado.

“GAURA este, înainte de toate, romanul unei calatorii ad inferos, în cautarea lumii de dincolo, zisa ireala sau fantastica, dar, despre acest adevar, Stefan Mitroi are „ingenua” întelepciune de a se îndoi. Lumile sale sunt deopotriva reale, caci imaginarul romancierului se tese din memoriile colectivitatii natale, din visele si basmele pe care si le plasmuieste pentru copilul din el, din jocul manierist al „lumii pe dos”, din mestesugiri poetice si din scenete dramatice rascroite din eternul teatru al vietii. Mitroi scrie într-un fel sincretic, urzind abil epicul, liricul si dramaticul. Aceasta particularitate a scriiturii sale romanesti m-a facut sa-l iau tot mai serios în seama în acesti ultimi ani. GAURA (un cuvant „adanc”, care ne vine din substratul traco-iliric) este, deopotriva, si romanul unui calator care îsi împlineste destinul. (…)Taranul sau este un om pur si simplu aidoma tuturor pamantenilor, dar care vietuieste într-un spatiu mental al memoriei colective în care sacrul, în sensul lui Eliade, înca nu a cazut în profan.” (Dan Caragea)

Lansare de Carte: Gaura de Stefan Mitroi, Ed. Niram Art

Lansare de Carte: Gaura de Stefan Mitroi, Ed. Niram Art

Cel de al doilea scriitor roman prezentat in aceeasi seara este tanarul Fabianni Belemuski, aflat la cel de al doilea volum, intitulat “Deconstructie”. Nascut in Romania, Fabianni Belemuski a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universitatii Complutense din Madrid si a realizat un Master in Filosofie, la aceeasi universitate. Este directorul revistei Niram Art si corespondent al mai multor ziare si reviste din Spania. Anul trecut, a primit premiul pentru Critica, acordat de Miscarea de Arta Contemporana din Portugalia.

Lansare de Carte: Deconstructie de Fabianni Belemuski, Ed. Niram Art

Lansare de Carte: Deconstructie de Fabianni Belemuski, Ed. Niram Art

In aceeasi seara, vor fi lansate si volumele “Maranatha”, care cuprinde 3 eseuri despre Vechiul Testament, semnate de Héctor Martínez Sanz, Fabianni Belemuski, Diego Vadillo Lopez si Lirism la orizontala, eseuri despre poetul spaniol  Carlos Edmundo de Ory, semnate de Diego Vadillo Lopez.

Lansare de Carte: Maranatha, Ed. Niram Art

Lansare de Carte: Maranatha, Ed. Niram Art

Lansare de Carte: Lirism la Horizontala Ed. Niram Art

Lansare de Carte: Lirism la Horizontala Ed. Niram Art