Aug 212010
 

 

Un important for artistic din Paris si-a propus, in urma cu niste ani, sa organizeze o expozitie care sa intruchipeze simbolurile celor trei mari religii monoteiste. Pentru capitolul iudaic, s-a apelat la pictorul DICK BEN DOR. Un an si jumatate s-a pregatit artistul plastic israelian, ajuns la concluzia previzibila ca Steaua lui David (Magen David, Scutul lui David) este simbolul cel mai reprezentativ pentru religia mozaica.

 

Intr-adevar, acest vechi insemn al Hexagramei este unanim recunoscut ca simbol al identitatii iudaice. Chiar si nazistii l-au folosit pentru recunoasterea evreilor…Dar el exista in arta si geometrie, istorie si holograma, ca steag si element decorativ, talisman si heraldica, in sport si filatelie, in zodiac si in ezoterica, ca logo, grafiti, bijuterie si amuleta…El reprezinta Ierusalimul antic si sionismul modern, semnifica echilibrul spiritului si materiei, holocaustul si ajutorul medical de urgenta, argument cosmologic si parabola a existentei.

Pictorul Dick Ben Dor s-a nascut la Amsterdam, in Olanda. Supravietuitor al holocaustului, devenit israelian in anii adolescentei, a invatat si s-a format in anii severi ai consolidarii statului. Radacinile olandeze l-au ajutat sa stabileasca legaturi cu oameni de arta din tara natala, a organizat expozitii comune, in cadrul Zilelor Culturii Olandeze, in colaborare cu ambasada regatului Tarilor de Jos. Pornind de la Cabala, in care steaua cu sase colturi semnifica numarul sapte (cele sase colturi plus centrul) – pictorul si-a insusit conceptia celor sase zile ale creatiei si a zilei de odihna, cele sapte spirite ale lui Dumnezeu, cele sapte brate ale Menorei, cele sase cuvinte din Shemah, care este sinteza monoteismului evreu.

Seria de sapte picturi semnate de Dick Ben Dor intitulata Genesis, ilustrand cele sapte zile ale Genezei, a capatat in scurta vreme raspandire si recunoastere internationala. Dar artistul plastic nu s-a multumit numai cu reinterpretarea unui simbol preexistent. El a continuat sa picteze, transformand steaua cu sase colturi intr-un leitmotiv personal, care se dovedeste capabil de simbioza cu o inepuizabila si uimitoare diversitate tematica.

Si iata cum simbolul standart cunoscut din sinagogi, diagrama mistica din amuletele ancestrale, hexagonul perfect cu semnificatii si in diverse alte culturi, in astrologie, in matematica si religie, dar devenit emblema nationala a unui stat, patrunde si in domeniul generos al artelor vizuale, permitand imaginatiei si spiritului creator o desfasurare estetica nelimitata.